Potpisivanje Memoranduma o energetici

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) boravi od danas do 15. maja u službenoj poseti Narodnoj Republici Kini. Vlada Kine podržava kineska preduzeća da investiraju u Srbiju i sarađuju sa srpskom stranom u izgradnji infrastrukture. Mnogo kineskih preduzeća razvija kontakte sa srpskom stanom u oblasti izgradnje mostova, autoputeva i druge infrastrukture. Kina smatra da u toj oblasti dve zemlje imaju veliki potencijal za buduću saradnju. Delegacija Ministarstva energetike i EPS u Kini boravi radi priprema za potpisivanje sporazum sa kineskom korporacijom za mašinesku opremu o revitalizaciji dva bloka i izgradnji još jednog novog u termoelektrani Kostolac, uvodenju sistema za odsumporavanje i proširenje kapaciteta eksploatacije uglja za tu elektranu sa devet na 12 miliona tona godišnje, uz izgradnju novog bloka B3, po sistemu "ključ u ruke"...

Potpisivanje Memoranduma o energeticiMinistar rudarstva i energetike Petar Škundrić i rukovodstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) boravi od danas do 15. maja u službenoj poseti Narodnoj Republici Kini, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Vlada Kine podržava kineska preduzeća da investiraju u Srbiju i sarađuju sa srpskom stranom u izgradnji infrastrukture, izjavio je danas zamenik ministra trgovine te zemlje Gao Huceng.

On je, posle razgovora sa ministrom energetike Srbije Petrom Škundricem, koji u Kini predvodi delegaciju ministarstva i Elektroprivrede Srbije (EPS) rekao da mnogo kineskih preduzeća razvija kontakte sa srpskom stanom u oblasti izgradnje mostova, autoputeva i druge infrastrukture.

Kako je istakao, Kina smatra da u toj oblasti dve zemlje imaju veliki potencijal za buduću saradnju.

Huceng je ukazao na povećanu robnu razmenu Kine i Srbije, koja je, i pored svetske ekonomske krize, tokom prva tri meseca ove godine napredovala velikom brzinom.

Vrlo važna poseta srpskog predsednika

On je ocenio kao vrlo važnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Kini prošle godine, kada je postignut sporazum o strateškoj saradnji dve zemlje, što je omogućilo sporazume i investicije.

Delegacija Ministarstva energetike i EPS u Kini boravi radi priprema za potpisivanje sporazum sa kineskom korporacijom za mašinesku opremu o revitalizaciji dva bloka i izgradnji još jednog novog u termoelektrani Kostolac, uvodenju sistema za odsumporavanje i proširenje kapaciteta eksploatacije uglja za tu elektranu sa devet na 12 miliona tona godišnje.

Prema potpisanom predugovoru, vrednost projekata je 1,25 milijardi dolara, od čega bi učešće kineske strane bilo 85 odsto, kroz kredit koji bi trebalo da bude dat pod najpovoljnijim uslovima, uz kamatu od samo tri odsto, i rokom otplate od 15 godina i pet godina grejs perioda.

Delegacija Srbije sastaće se sa zvaničnicima Ministarstva trgovine Kine i Nacionalnog biroa za energetiku, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija i najvećih banaka.

Predviđeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa kineskim ministarstvom energetike - Nacionalnim biroom za energetiku - koji će biti osnova za čvršću energetsku saradnju dve zemlje, a očekuje se i konačan završetak svih pregovora sa kineskim partnerima o strateškom "paket projektu", koji treba da bude realizovan u Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi (TE-KO) Kostolac".

Tokom boravka srpske delegacije u Kini, planirani su i razgovori o daljem proširenju saradnje dve zemlje u energetskom sektoru.

Radna grupa za pregovore

Vlada Srbije je 3. decembra 2009. godine obrazovala radnu grupu za pregovore, radi obezbeđenja kredita za finansiranje prioritetnih projekata iz oblasti energetike i pripreme predugovora, u skladu sa srpsko-kineskim međudržavnim Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Pregovori su počeli sa korporacijom CMEC iz Pekinga, najvećom kineskom kompanijom iz oblasti proizvodnje elektoenergetske opreme i inženjeringa, sa značajnim međunarodnim referencama u oblasti gradnje elektroenergetskih postrojenja i sa trenutno ugovorenih oko 9,5 milijardi dolara novih poslova u inostranstvu.

Predstavnici CMEC-a posetili su prošle godine "TE-KO Kostolac", gde su upoznati sa potencijalnim projektima u tom privrednom društvu.

Srpska delegacija, sastavljena od predstavnika EPS-a, "TE-KO Kostolac" i Ministarstva rudarstva i energetike je od 9. do 17. januara ove godine boravila u Kini i tom prilikom je usaglašen tekst Nacrta predugovora za realizaciju paket projekta "Kostolac - B projekti". Predugovor je potpisan u Vladi Srbije 3. februara.

Paket projekat sačinjavaju: revitalizacija dva postojeća bloka, B1 i B2, od po 350 megavata, projekat odsumporavanja za ta dva bloka i povećanje kapaciteta površinskog kopa "Drmno" na 12 miliona tona godišnje, uz izgradnju novog bloka B3, po sistemu "ključ u ruke".

Vrednost projekta

Ukupna vrednost projekta iznosi 1,251 milijardu američkih dolara, a on će se finansirati 85 odsto iz sredstava kredita kineske Eksim banke, sa fiksnom kamatnom stopom.

Rok otplate kredita je15 godina, a period počeka do pet godina, u zavisnosti od perioda realizacije svakog pojedinačnog projekta u okviru paketa. Preostalih 15 odsto sredstava obezbediće EPS i "TE-KO Kostolac", kao naručioci i korisnici projekta. U predugovoru su zastupljene tri strane: EPS, kao naručilac projekta, PD "TE-KO Kostolac", kao korisnik i CMEC, kao izvođač radova.

Predugovor, koji su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, direktor PD" Kostolac" Dragan Jovanović i predstavnik CMEC-a Jin Ćunsheng.

Ugovor "Termoelektrana Kostolac B projekti", kako je istaknuto, najverovatnije će biti potpisan u junu ove godine, tokom posete premijera Mirka Cvetkovića Kini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik